“Bittere lessen over energievoorziening te trekken uit oorlog Russisch/Oekraïne”

1-2022-XNUMX

Met ASKAR SHEIBANI

CEO Comtek Network Systems en voorzitter DBF

De oorlog van Rusland tegen een onafhankelijk land heeft Europa getroffen met een onaangename wake-up call voor de economische realiteit.

Europa, inclusief het VK, had nooit gedacht dat Russische leiders ooit een beslissing zouden nemen om in de 21e eeuw een andere onafhankelijke natie te veroveren.

Het ongelukkige feit is dat het VK en Europa vertrouwden op het gezond verstand van enkele van de machtige autocratische heersers en ernstig economisch afhankelijk werden van deze landen.

Wat zorgde ervoor dat de Duitse bondskanselier, Angela Merkel, de Russische president Poetin en de Britse premier, David Cameron, evenveel vertrouwen gaven aan de Chinese president Xi Jinping met een rode loper-receptie?

Europa's afhankelijkheid van Russische energie, vooral die van Duitsland, is van cruciaal belang. Elke opschorting van de leveringen uit Rusland zal een aanzienlijke negatieve economische impact hebben in Europa en het VK.

De Britse regering moet onze afhankelijkheid gaan onderzoeken van kritieke voorraden uit de landen die deze machtige autocratische heersers hebben.

De acties van Rusland toonden aan dat het VK een veel nauwere relatie moet hebben met de EU-landen en de VS.

Dit zijn democratische, vertrouwde landen waarmee het VK al meer dan 50 jaar hechte relaties heeft.

Het VK moet heroverwegen en plannen om een ​​betrouwbare en betrouwbare energievoorzieningsstrategie te ontwikkelen door volledig zelfvoorzienend te worden.

De kernvraag is; kan het VK ooit volledig zelfvoorzienend worden op het gebied van energie? Ik geloof dat het kan.

Maar we mogen fossiele brandstoffen als gas en zelfs kolen niet uit onze energievoorziening halen.

De Britse regering moet al haar geplande investeringen in de ontwikkeling van hernieuwbare energie en kernenergie versnellen en haar inspanningen verdubbelen om regio's in het VK te identificeren die geschikt zijn voor de bouw van getijdenenergieprojecten.

Noord-Wales bevindt zich in een ongewoon unieke positie om bij te dragen aan het streven van het VK om Net Zero te bereiken en uiteindelijk zelfvoorzienend op energiegebied.

Noord-Wales heeft vaardigheden en een lange ervaring met de inzet en exploitatie van kernenergiereactoren.

De recente aankondiging door Rolls Royce, op zoek naar een geschikte locatie voor hun kleine modulaire reactoren (SMR), een goedkoop alternatief voor grote dure reactoren, is een welkome aankondiging.

De regeringen van Wales en het VK moeten de kans grijpen en Rolls Royce (een Brits bedrijf) aanmoedigen om deze reactoren in Deeside of Wrexham (als het fantastische productiecentrum van het VK) te produceren. Deze reactoren zouden gemakkelijk kunnen worden ingezet in Wylfa of Trawsfynydd; een regio met een verbazingwekkende pool van expertise.

De kans voor Noord-Wales om twee projecten voor getijdenenergie te ontwikkelen:

1. Getijdenproject Morlais: uiteindelijk wordt 240 MW elektriciteit geproduceerd. Dit project is goedgekeurd en zou binnenkort van start moeten gaan.

2. Tidal Lagoon in Noord-Wales: een zeer groot energieproject van 7 miljard pond dat, indien gebouwd, volgens de projectleiders elektriciteit zou kunnen leveren aan ongeveer een miljoen huishoudens.

3. Deeside heeft een van de grootste zonnepanelenparken in het VK

4. Park Adfer op Deeside Industrial Park produceert al elektriciteit uit algemeen huishoudelijk afval.

Deeside is de thuisbasis van verschillende elektriciteitsopwekkingsbedrijven, sommige met ambities om te investeren en betrokken te zijn bij het opwekken van hernieuwbare energiebronnen zoals waterstof.

De Russische invasie van Oekraïne was een grote schok en een enorme wake-up call voor het VK.

Noord-Wales heeft de geografische ligging, enorme productiebasis en expertise op het gebied van hernieuwbare energie en kernenergie. Noord-Wales kan een grote sprong maken met de steun van de regeringen van het VK en Wales om van het VK een zelfvoorzienend land te maken.