“Economische toekomst van Noord-Wales bepaald door de veerkracht van zijn digitale infrastructuur”

28-2022-XNUMX

Met ASKAR SHEIBANI

CEO, Comtek Network Systems UK en voorzitter, DBF

Noord-Wales heeft in het verleden gekozen voor kleinere, fragmentarische breedbandprojecten met aanzienlijke overheidsfinanciering. Deze praktijk van focussen op kleinere projecten, hoewel het op korte termijn gunstig kan zijn, is op de lange termijn niet kosteneffectief.

De digitale connectiviteit van Noord-Wales loopt nog steeds ver achter op de meeste delen van het VK, ondanks miljoenen ponden overheidsgeld dat in de zakken van enkele grote breedbandaanbieders is gestort.

Grote sommen belastinggeld weggeven aan de particuliere sector om fragmentarische breedbandprojecten uit te rollen is kostbaar en verspillend en moet stoppen.

We kunnen een goede les leren van de recente aanpak van de Liverpool City Region Combined Authority.

De LCR schonk het geld van de belastingbetaler niet aan de particuliere sector, maar investeerde het geld als een joint venture met de particuliere sector.

Door deze benadering kan de LCR deel uitmaken van de besluitvorming en mede-eigenaar zijn van de digitale netwerkinfrastructuur.

Het stelt de LCR in staat om deel te nemen aan alle besluitvormingsprocessen. Dit type co-investering tussen de publieke sector en de private sector in infrastructuurprojecten is al lang in de praktijk in veel delen van de wereld.

De investeringsaanpak in joint ventures heeft een bewezen staat van dienst en is veel beter als het gaat om het rendement op overheidsinvesteringen, in plaats van alleen het geld weg te geven.

De regering van Wales en de lokale autoriteiten in Noord-Wales moeten terug naar de tekentafel en met een volledig bijgewerkte strategie komen.

We zullen een veel grotere duurzame breedband met gigabit-snelheid hebben in alle hoeken van Noord-Wales als we ervoor kiezen om uitgebreide, grootschalige glasvezelnetwerken in te zetten als backhaul/spine.

Hierdoor kunnen alle kleine gelokaliseerde netwerken gemakkelijk en goedkoop op de wervelkolom worden aangesloten.

Hierdoor wordt het ook voor gigabit-speed draadloze en 5G-providers, zoals Vodafone en O2, veel economisch haalbaar om verbindingen te maken.

Een uitgebreide grootschalige backhaul digitale connectiviteit als een joint venture tussen de publieke sector en de private sector zal een veel kosteneffectievere uitrol van infrastructuur opleveren.

Het zal het ook levensvatbaar maken voor kleine lokale bedrijven om een ​​rol te spelen in de implementatie. Een grootschalige uitrol van glasvezelnetwerken maakt het economisch levensvatbaar om de landelijke locaties die normaal commercieel niet levensvatbaar zijn, te kruissubsidiëren.

De publieke sector zal als mede-investeerder niet alleen een financieel rendement op het geld van de belastingbetaler krijgen, maar zal ook hun maatschappelijke agenda doordrukken.

Dat is gezond verstand, zowel financieel als sociaal. Een geweldige manier om belangrijke infrastructuur in te zetten zonder overheidsgeld te verspillen.

Alle toekomstige investeerders in Noord-Wales zullen hoogwaardige, snelle breedband eisen voordat ze hun investeringsbeslissingen nemen.

De economische toekomst van Noord-Wales zal afhangen van hoe goed we een duurzaam bekabeld en draadloos breedbandnetwerk met hoge bandbreedte ontwerpen en implementeren dat alle delen van de regio bereikt.

Er is nu een kleine kans voor de zes lokale autoriteiten in Noord-Wales en de regering van Wales om het model van de Liverpool City Region te volgen en te kiezen voor een meer innovatieve en verstandige uitrol van investeringen in digitale infrastructuur.