“Hoe kunnen we het beste uit het UK Shared Prosperity Fund halen?”

25 mei 2022

Met ASKAR SHEIBANI

CEO, Comtek Network Systems UK en voorzitter, DBF

Toen het VK deel uitmaakte van de Europese Unie, ontving de regering van Wales geld rechtstreeks van de EU en verdeelde het vervolgens over heel Wales.

De meeste bedrijven in Noord-Wales waren echter niet blij met de manier waarop de regering van Wales de structuurfondsen van de EU verdeelde, en waren van mening dat het noorden geen eerlijk deel kreeg.

Als onderdeel van het verlaten van de EU beloofde de Britse regering de structuurfondsen van de EU te vervangen door rechtstreekse betalingen aan alle regio's van het VK. Dit nieuwe fonds heet het UK Shared Prosperity Fund.

De Britse regering heeft £ 2.6 miljard toegewezen als UKSPF voor distributie aan alle regio's van het VK, voornamelijk via lokale raden. De Britse regering is van mening dat de lokale autoriteiten beter in staat zijn te weten wat de lokale prioriteiten zijn.

Het is begrijpelijk dat de regering van Wales niet blij is met deze situatie, omdat ze van mening is dat deze beslissing van de Britse regering de gedecentraliseerde beslissingsbevoegdheid heeft weggenomen die ze in het verleden had.

De realiteit is echter dat alle gemeenten in Wales een Shared Prosperity Fund hebben toegewezen gekregen. Flintshire, omdat het een van de meest welvarende provincies is, heeft £ 13 miljoen toegewezen gekregen. Dit is bijna 50% minder geld dan de aangrenzende provincies.

Alle gemeenten in Noord-Wales zijn nu druk bezig met het raadplegen van hun lokale belanghebbenden om investeringsplannen voor hun eigen provincies op te stellen en deze voor 1 augustus aan de Britse regering voor te leggen. Dit wordt een zeer uitdagende tijd voor alle raden in het VK.

Het bedrijfsleven moet actief betrokken worden en onze gemeenten in Noord-Wales ondersteunen om robuuste en financieel haalbare en geloofwaardige investeringsplannen voor onze lokale autoriteiten te ontwikkelen.

De DBF had al een ontmoeting met een aantal van de lokale bedrijven en zal onze gemeenten ondersteunen. Dit is een fantastische kans voor bedrijven om met ideeën te komen die onze economische groei ten goede komen. Het investeringsplan is voor 2022 tot 2025 en het geld staat in oktober 2022 op de bankrekeningen van de gemeente.

Noord-Wales heeft een sterke gevestigde zakengemeenschap. We hebben een aantal toonaangevende bedrijven in de regio. Onze bedrijven hebben hun veerkracht getoond tijdens de pandemie.

We hebben een grote expertise binnen onze lokale gemeenschap om met ideeën te komen die deze fondsen zullen gebruiken om ons te helpen een groter klimaat voor zakelijke en economische groei te creëren.

We moeten dringend actie ondernemen om samen te werken met onze lokale raden om het gesprek op gang te brengen over het bespreken van de zakelijke prioriteiten.

U bent ook welkom om ons te schrijven op de DBF (admin@deesidebusinessforum.co.uk) met uw suggesties en ideeën. We hebben een geweldige kans om het economische fortuin van onze regio vorm te geven, laten we ervoor gaan.