+ 49 (0) 6105 303 9607 Contact Zoek Producten
Pagina selecteren

"'Noordelijke krachtpatser' en 'nivellering' - lege slogans of realiteit?"

Februari 15, 2022

Met ASKAR SHEIBANI,

CEO, Comtek Network Systems UK Ltd en voorzitter, DBF

Ongeveer acht jaar geleden beloofde de Britse regering de economische voorspoed van Noord-Engeland en Noord-Wales te veranderen.

De toenmalige minister van Financiën, George Osborne, kondigde de oprichting aan van de Northern Powerhouse. Dit klonk als een geweldige kans voor Noord-Engeland en Noord-Wales.

We hadden het gevoel dat de regering eindelijk wakker was geworden en het bestaan ​​van de enorme economische ongelijkheden tussen Noord en Zuid erkende.

De regering heeft verschillende ministers aangesteld om deze grote transformatieve economische groei van het Noorden door te voeren.

Helaas, als gevolg van heroverweging, aarzeling en ministeriële veranderingen, is deze verbazingwekkende belofte nooit uitgekomen.

Ik ben er zeker van dat de Britse regering zal betwisten en zeer waarschijnlijk indrukwekkende statistieken zal produceren om te bewijzen dat het economische fortuin van het noorden inderdaad drastisch is veranderd.

Wij, basisondernemers, weten echter heel goed dat er geen veranderingen zijn geweest en dat de status-quo is voortgezet zoals voorheen.

De huidige regering kwam in 2019 ook met een ander fantastisch transformatief idee, de "Nivellering Up" -agenda.

Er zouden miljarden ponden worden geïnvesteerd in Noord-Engeland en Noord-Wales. Tot nu toe hebben we alleen geweldige aankondigingen en beloften ontvangen.

De vraag is, kan de overheid de slogans en ideeën die ze elk jaar aankondigen echt waarmaken? Waarom komt de overgrote meerderheid van al deze grote economische groeibeloften nooit uit?

Waarom krijgen sommige van deze grootse ideeën te maken met enorme vertragingen en hindernissen en komen ze vele malen boven het oorspronkelijk voorspelde budget uit?

Moeten we de oprechtheid van onze politieke leiders geloven wanneer ze deze fantastische ideeën aankondigen? Hebben de ministers goed toegeruste adviseurs om hen te helpen met geloofwaardige plannen?

Ik denk dat de overgrote meerderheid van de huidige ministers en politici oprecht hun best willen doen voor het land en de gebieden die ze vertegenwoordigen.

De regering wil haar beloften nakomen. De grootste vraag is, wat weerhoudt hen ervan om de geweldige ideeën te leveren die ze zo vaak aankondigen?

Ik geloof dat de meeste Europese landen, waaronder het VK, door de eeuwen heen een van de meest rigide bureaucratische beleidsmaatregelen hebben ontwikkeld die elke verandering die een land moet doorvoeren, in de weg staan.

Een van de belangrijkste redenen waarom Brexiters tegen de EU pleitten, was haar kolossale bureaucratie, die het als een dure, grote belemmering voor economische groei zag.

Ik ben het ermee eens dat de EU enorm lijdt onder hun verkwistende bureaucratische monsterlijkheid. Het VK lijdt echter evenzeer onder zijn eigen gigantische bureaucratische barrières die onmogelijk te verwijderen blijken te zijn. Sinds we de EU hebben verlaten, worden bedrijven nu geconfronteerd met meer bureaucratie, belemmeringen en kosten.

We hebben in de afgelopen decennia gezien hoe machteloos onze regeringen zijn geweest bij het hervormen van het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Metropolitan Police.

Het hervormen van de oude gevestigde regels, processen en economisch onzinnige regels en wetten zal een enorme uitdaging zijn voor de Britse regering.

Telkens wanneer er een budget of subsidie ​​voor een infrastructuurproject wordt toegekend, is het aantal dure hindernissen dat u moet nemen om de schatkist ervan te overtuigen dat het project geloofwaardig is, ongelooflijk lang en vervelend.

Tegen de tijd dat u verschillende consultaties, workshops, verschillende controleniveaus, benoeming van consultants en inkoopprocessen doorloopt, zou er minstens twee jaar verloren gaan.

Helaas, tegen de tijd dat we bijna klaar zijn om de projecten uit te voeren, zijn sommige investeerders uit de particuliere sector het zat en trekken ze zich terug of wordt het te duur om te implementeren.

We hebben een aantal van deze projectmislukkingen gezien in Noord-Wales, zoals het Wylfa-kerncentraleproject.

Terwijl we druk bezig zijn de bureaucratische obstakels te overwinnen; enkele andere landen, zoals Singapore, Zuid-Korea en China, zullen ruim voor ons bezig zijn met de uitvoering van hun projecten. Naast al deze frustrerende enorme vertragingen, zijn er altijd enorme kosten verbonden aan het bereiken van het punt van levering en tegen die tijd is de wereld veranderd en kan het budget ook verkeerd blijken te zijn.

Totdat de Britse regering de pijnlijke realiteit accepteert en een manier vindt om de oude, verouderde bureaucratische muren van het land te ontmantelen; alle slogans en beloften zullen gewoon onbestelbaar, leeg, wishful thinking zijn.

Deze website maakt gebruik van cookies

Meer info Sluiten