"Voorspeld tekort aan geschoolde arbeiders kan economisch herstel in Noord-Wales wurgen"

Juni 9, 2021

Noord-Wales is een van de weinige regio's in het Verenigd Koninkrijk die naar verwachting spoedig met economisch herstel zal beginnen en daarna een substantiële groei zal doormaken.

Helaas zal het VK als geheel te maken krijgen met personeelstekorten in bepaalde sectoren, zoals horeca, vrije tijd en de bouw.

De belangrijkste reden voor het tekort aan geschoolde arbeiders is dat ongeveer 1.5 miljoen Europese geschoolde arbeiders het VK hebben verlaten.

Om deze arbeiders te vervangen, moet het VK dringend investeren in opleiding en bijscholing van de binnenlandse bevolking, vooral jongeren.

Jarenlang vond het VK het veel handiger om bekwame jonge mensen uit Europese landen in dienst te nemen, en negeerde het daarom de ontwikkeling en bijscholing van onze eigen jonge mensen in onze gemeenschappen.

Omdat mensen worden ontmoedigd om internationaal te reizen, zal Noord-Wales de magneet worden voor toerisme in het VK.

De toeristische sector in Noord-Wales moet zich volledig voorbereiden op een toename van het aantal bezoekers. Noord-Wales heeft een indrukwekkende staat van dienst op het gebied van eersteklas dienstverlening, maar moet nu volledig worden ondersteund om de bezoekers van deze geweldige regio van het VK de best mogelijke ervaring te bieden.

De regering van Wales moet deze gehavende vrijetijds- en toerismesector ondersteunen door hen te helpen samen te werken met de lokale opleidingsaanbieders om onze gemeenschapsarbeiders op te leiden en bij te scholen, zodat ze goed voorbereid zijn om de uitdagingen van de groei binnen deze sector het hoofd te bieden.

De North Wales Economic Ambition Board (zes gemeenten) staat op het punt een aantal grote infrastructuurontwikkelingsprojecten uit te rollen, met een tijdige toegejuichte toekenning van £ 240 miljoen aan groeiovereenkomst aan Noord-Wales.

Naast de NWEAB-projecten hebben ook ontwikkelaars uit de particuliere sector en woningcorporaties plannen om grote aantallen woningen te ontwikkelen om het bestaande woningtekort in Noord-Wales op te vangen.

We zijn al getuige geweest van de bouw van industriële gebouwen, vooral in Noordoost-Wales.

De ontwikkeling op het bedrijventerrein Deeside vordert gestaag en zodra de bedrijfsgebouwen gereed zijn trekken er bedrijven in.

Dit is allemaal geweldig nieuws voor Noord-Wales. Deze groei en het voorspelde economisch herstel zullen echter tot stilstand komen als we de problemen rond het enorme tekort aan geschoolde arbeidskrachten niet kunnen oplossen.

Wij als zakengemeenschap moeten samenwerken met onze partners, lokale autoriteiten, hogescholen, universiteiten en de regering van Wales om de tekorten aan vaardigheden in onze regio aan te pakken.

We mogen nooit vertrouwen op geschoolde arbeiders uit het buitenland om onze economie te redden. We moeten nu dringend actie ondernemen om onze bedrijven in de bouw, vrije tijd, horeca en toerisme te ondersteunen voordat het te laat is.