"Britse post-Brexit en covid inkoopstrategie heeft radicale hervorming nodig"

Augustus 31, 2021

CEO, Comtek Network Systems UK Ltd en voorzitter van de DBF

De gouden kans van het VK om de regels voor overheidsopdrachten te hervormen, zou op schandelijke wijze gemist kunnen worden.

Het voorstel van de regering om de overgrote meerderheid van de EU-richtlijnen inzake overheidsopdrachten over te nemen, is een gemiste kans.

Kleine bedrijven moeten gemakkelijk toegang hebben tot openbare aanbestedingen zonder bureaucratie en een pijnlijk aanbestedingsproces.

Het huidige aanbestedingssysteem is ontworpen om kleine bedrijven buiten de deur te houden.

Momenteel worden lucratieve raamcontracten voornamelijk gegund aan grote organisaties (met hun aandeelhouders mogelijk in het buitenland) en kunnen ze tot acht jaar duren, waardoor de rest van de bedrijven wordt uitgesloten van dergelijke kansen.

De nieuwe hervormde aanbestedingsregels van de regering zullen, net als in het verleden, openstaan ​​voor buitenlandse bedrijven, waardoor werkgelegenheid in andere landen wordt gecreëerd.

Het is totale waanzin dat we onze inkoopstrategie niet kunnen hervormen om onze inheemse bedrijven te helpen.

Het systeem is ook gebaseerd op historische kredietbeoordelingen die zijn gepubliceerd door voornamelijk in de VS gevestigde organisaties zoals Dunn en Bradstreet of Experian.

Onze kleine bedrijven zullen het moeilijk vinden om hun vereiste kredietwaardigheid te behalen en worden daarom uitgesloten van de aanbesteding, zelfs als ze veel betere producten en diensten hebben.

Kleine bedrijven zijn de meest loyale, patriottische bedrijven van het VK en creëren de overgrote meerderheid van de banen binnen onze gemeenschappen.

Kleine bedrijven hebben weinig vertrouwen in het Britse beleid inzake overheidsopdrachten, vooral na recente spraakmakende schandalen die door de nationale media zijn gemeld.

Het huidige inkoopsysteem kent toe op de Economisch Meest Voordelige Inschrijving (EMVI). Er wordt geen rekening gehouden met de grote sociale en ecologische langetermijnvoordelen van aankopen bij lokale bedrijven van eigen bodem.

Het algemeen belang moet centraal staan ​​in de inkoopstrategie van de overheid. Vereenvoudiging van het huidige systeem, waardoor het voor kleine bedrijven veel gemakkelijker wordt om aanbestedingen uit te voeren en te winnen, zal enorme voordelen opleveren voor onze worstelende post-Covid-economie.

Het zal kleine bedrijven versterken en hen helpen om te groeien, lokale mensen in dienst te nemen en geld uit te geven binnen onze gemeenschappen. Dit is een op gezond verstand gebaseerde manier om een ​​transparante, gemeenschapsgerichte strategie te ontwerpen die onze economie na de pandemie nieuw leven inblaast.

Zelfs als de Britse regering besluit door te gaan met de bestaande verouderde Europese richtlijnen die gericht zijn op grote bedrijven, zou de regering van Wales een meer op gezond verstand gebaseerde strategie voor Wales moeten volgen.

De regering van Wales moet het algemeen belang, samen met de ecologische en sociale voordelen van lokale bedrijven, ruim boven de grootte van het bedrijf stellen als het gaat om scoren in het inkoopsysteem.