Wales moet een 'sterke nationale banksector' ontwikkelen

Augustus 6, 2021

Wales moet volgens de baas van een wereldwijd IT-bedrijf een "sterke nationale banksector" ontwikkelen.

Askar Sheibani, de CEO van Comtek Group, die zijn hoofdkantoor in Deeside heeft, voerde aan dat te veel van de Welshe economie "eigendom is van buitenlandse bedrijven en investeerders".

De ondernemer van IT- en telecomreparatieservices suggereerde dat investeerders moeten worden aangemoedigd om "in onze lokale banken te investeren in plaats van buiten Wales".

De oprichter en voorzitter van Deeside Business Forum, die zijn bedrijf begon in een tuinhuisje, sloeg de straat op voor "verlatende steden en gemeenschappen" en zei dat kleine bedrijven "verstikt worden doordat ze geen toegang hebben tot financiering".

Hij voerde aan dat het antwoord is dat Wales zijn eigen nationale ontwikkelings- en retailgemeenschapsbanken laat groeien.

In een column voor The Leader zei hij: “We hebben een pool van fantastische innovatieve kleine bedrijven die worden verstikt door geen toegang tot financiering.

“Wales moet zijn eigen financiële infrastructuur bouwen met minder afhankelijkheid van externe organisaties. De regering van Wales moet een sterke, veerkrachtige bankinfrastructuur opbouwen die alleen Welshe bedrijven en gemeenschappen in Wales ondersteunt.

Hij zei ook: “Over de hele wereld hebben National Development en Retail Community Banks hun sporen verdiend in het leveren van een belangrijke transformatieve bijdrage aan de economische en sociale ontwikkeling van hun land.

“In tegenstelling tot particuliere banken die leningen verstrekken tijdens de hoogconjunctuur en hun kredietverlening tijdens economische crises radicaal verminderen, lenen deze banken in moeilijke tijden veel meer uit om de economie van het land te redden.

“Tijdens de financiële crises van 2008 en de recente pandemie kwamen nationale ontwikkelingsbanken tussenbeide om hun kredietverlening en steun te vergroten.”

'Gelukkig' 

Hij voegde eraan toe: “We hebben het geluk dat we in Wales zowel ontwikkelings- als gemeenschapsbanken hebben.

“De Development Bank of Wales en Banc Cambria (net gelanceerd) worden ondersteund door de regering van Wales.

“We moeten Welshe investeerders, waaronder de overheid en lokale autoriteiten, aanmoedigen om in onze lokale banken te investeren in plaats van buiten Wales.

“High Street-banken verlaten onze steden en gemeenschappen om de kosten te verlagen en hun enorme winsten voor hun voornamelijk buitenlandse aandeelhouders te vergroten.

“Wales vertrouwt te veel op inkomende investeringen van buitenlandse organisaties. Te veel van de Welshe economie is in handen van buitenlandse bedrijven en investeerders.