De onafhankelijkheid van Wales heeft 'economische verdiensten', zegt de CEO van een wereldwijd IT-bedrijf

19 mei 2021

De onafhankelijkheid van Wales heeft 'economische verdiensten', zegt de CEO van een wereldwijd IT-bedrijf

Askar Sheibani, de baas van Comtek Group, die zijn hoofdkantoor in Deeside heeft, gelooft dat het verkeerd zou zijn om het idee van een onafhankelijk Wales te ‘verwerpen’.

Hij suggereerde dat kleinere landen zoals Noorwegen en IJsland "hun economische groei concentreren op het welzijn van hun bevolking" en zei dat Wales iets soortgelijks zou kunnen doen.

De IT- en telecomreparatiedienstondernemer voerde aan dat ze daarom betere onderwijssystemen hadden, minder kansarmen, een hogere levensverwachting en dat ze beter bestuurd werden.

De oprichter en voorzitter van Deeside Business Forum, die zijn bedrijf begon in een tuinhuisje, voegde eraan toe dat kleinere landen "normaal gesproken niet betrokken raken bij oorlogen en geen enorme hoeveelheid belastinggeld uitgeven aan militaire hardware".

Sheibani is een 'Entrepreneurial Champion' voor de regering van Wales en helpt het ondernemerschap en het opstarten van bedrijven in Wales te promoten, en is bedrijfsadviseur geweest van de Secretary of State voor Wales en andere ministers van de Britse regering.

Zijn Comtek Group heeft nu kantoren in Amsterdam, Frankfurt, Deeside, Reading en Belfast en is ook uitgebreid naar Silicon Valley in de VS door de overname van Sorrento Networks, een toonaangevend telecom-, R & D- en productiebedrijf.

'Welzijn' 

In een column in The Leader schreef hij: “Kleine landen zoals Noorwegen of Ierland concentreren hun economische groei op het welzijn van hun bevolking.

“Ze hebben normaal gesproken veel betere onderwijssystemen en veel minder kansarmen.

“Ze raken normaal gesproken niet betrokken bij oorlogen en geven geen enorme hoeveelheid belastinggeld uit aan militaire hardware zoals grote vliegdekschepen, kernwapens en onderzeeërsvloten.

“Landen als Denemarken, IJsland, Zweden en Zwitserland zijn, in tegenstelling tot landen als het VK, Frankrijk, Rusland en de VS, zeer zelden betrokken bij zaken van andere landen.

“Deze kleine vreedzame landen hebben gelukkiger, meer ontwikkelde samenlevingen en de levensverwachting in hun landen is veel hoger. Zelfs met de oude, verouderde economische indicatoren scoort hun BBP nog steeds erg hoog.

“Wat we hieruit kunnen leren, is dat als landen als Schotland of Wales hun economie leiden naar het voorbeeld van die van de Republiek Ierland en IJsland, ze welvarende landen kunnen creëren die vergelijkbare resultaten behalen als de kleine geavanceerde landen die hierboven zijn genoemd.

“Ik geloof dat al het onderzoek aantoont dat als kleine landen beter worden bestuurd en hun regeringen beter zijn afgestemd op de behoeften van hun burgers, ze grote economische resultaten kunnen behalen.

“Wales heeft geweldige natuurlijke hulpbronnen. Het heeft slechts drie miljoen inwoners om voor te zorgen. Het is sterk in productie, toerisme, multimedia en heeft geweldige havens die openstaan ​​voor wereldhandel.

“Ik denk dat het verkeerd zou zijn om het idee van een onafhankelijk Wales of Schotland volledig af te doen als een naïeve en slecht doordachte fantasie zonder enige economische verdiensten.